Vadászkutya kiképzés - gundog training
Rövid gyakorlati fajtaismertető

Rövid gyakorlati fajtaismertető

Kövess engem ( videók):

Minden vadászkutyafajtának megvan  a rendeltetése. Minden fajta nemesítésekor a tenyésztők kitűzték a tenyésztési célokat és a kutyákat ezeknek a céloknak megfelelően szelektálták.

Tehát, ha vadászati célra választunk fajtát először, el kell döntenünk a használati célt. Ez nem zárja ki, hogy egy olyan fajtát nem tudunk használni egy a mi általunk kiválasztott célra, amely fajtának az elsődleges tenyésztési célja eltér a mi céljainktól. De biztosak lehetünk benne, hogy sokkal több kiképzési vesződséggel fog járni és nem fogja az adott feladatot olyan hatékonysággal végrehajtani a kutya, mintha speciálisan a mi célunknak megfelelő fajtát választottuk volna ki. Például, ha nagyvadas területen vadászunk, akkor egy vizslát is be tudunk tanítani vércsapára, de nem lesz olyan hatékony kutyánk, mintha ugyanezt vérebbel végeztetnénk el. Más szóval egy tacskó is megtanítható a vízből való apportra, de nem fog vetekedni egy vizslával.

Ezeket a durva különbségeket csak a szemléletesség kedvéért írtam le. Ennél sokkal finomabbak a fajták közötti különbségek, amiket figyelembe kell vennünk.

Miből tudunk válogatni?

Kis hazánkban a legnépszerűbb vadászkutyafajtákat mindannyian ismerjük.

 

Vegyük sorra a lehetőségeinket:

  • Magyar Vizsla: Amennyiben nem vagyunk túl gyakorlottak a vadászkutyák terén, vagy azok vagyunk, de túl sok időnk nincs foglalkozni kutyánkkal. Sportvadászok vagyunk, aki hétvégén elmegyünk fácán, nyúl vadászatra néha vadkacsára vadászunk egyénileg, akkor a magyar vizsla nekünk való fajta. Tanulékonyságával, kedves természetével biztosan - még különösebb kiképzés nélkül is - képes beletanulni a dolgába és egy átlagos sportvadász átlagos kutyája lehet könnyűszerrel. Ha azonban az átlagnál többet foglalkozunk vele, akár kitűnő kutyát is faraghatunk belőle.

  • Német vizsla: A német vizsla a poroszos keménységről híres. A fajtát nagy munkabírás jellemzi. Kemény minden feladatra alkalmas. Ám vezetőjének is poroszosnak kell lennie, ha Ő is akar vadászni mellette. Komoly és következetes kiképzést igényel az ilyen kutya ahhoz, hogy valóban vadásztárs legyen és ne zavaró körülmény. Ezt a fajtát én szívem szerint hivatásos vadászoknak ajánlanám, akik kihasználják munkabírását. Van alkalmuk lefárasztani annyira, hogy jól használható legyen.

  • Labrador Retriever: A retrieverek elhozó kutyák. Ennek a mesterei, tulajdonságaikat elsősorban vízivad vadászatokon vagy nagyterítékű fácánhajtásokban tudjuk kihasználni. Könnyen tanítható, de mint minden specialista fajtánál a kiképzéshez speciális ismeretek szükségesek. A retrieverek a vadat nem állják ( mivel nem vizslák, hanem elhozó kutyák), azonban memóriájukban 4-5 lelőtt vad helyét megjegyzik (jelölik).

  • Pointer: Elsősorban a lövés előtti munkára kitenyésztett fajta. Egyetlen vizsla sem éri utol ebben a munkában. Ízig-vérig vadász. Szenvedélyes, ugyanakkor kezelhető fajta. Mivel a lövés előtti munka specialistája, ezért a lövés utáni munkára nevelése nagyobb odafigyelést igényel, mint a mindenes vizsláké, ezért kiképzése mindenképpen tapasztalatot igényel. Vele a vadászat igazi élmény. A vezetőtől nyugodt kimért viselkedést kíván meg.